"In Hibero flumine" és un bloc dedicat a reflexionar sobre història, adaptat als programes de batxillerat.

diumenge, 20 de novembre del 2011

La Mesta

L'economia castellana a finals de l'edat mitjana i principis de la moderna girava al voltant de la producció i comercialització de la llana. L'anomenat "Honrado Concejo de la Mesta" agrupava els ramaders, la majoria grans propietaris, i els atorgava multitud de privilegis a canvi de les seves contribucions. Però el desenvolupament de la ramaderia a expenses de l'agricultura a Castella -fet que no es donà a la Corona d'Aragó- va tenir conseqüències importants en l'esdevenidor de l'economia.

"L'esdeveniment que transformà les perspectives de la ramaderia de llana castellana fou la introducció a Andalusia, vers el 1300, de l'ovella merina, procedent del nord d'Àfrica, fet que va coincidir, o va iniciar la demanda de llana espanyola. L'economia castellana es va anar adaptant durant els segles XIV i XV, de manera ferma, per satisfer aquesta demanda.
L'any 1273, la monarquia castellana, en la seva recerca d'ingressos nous, havia reunit les diferents associacions en una sola i única, i li havia atorgat importants privilegis a canvi de contribucions econòmiques. A aquesta organització, que més endavant seria coneguda amb el nom de Mesta,  li va ser encomenada la supervisió i control del complicat sistema de trashumància, que consistia en el trasllat dels grans ramats, desde les pastures estiuenques dels nord, a les pastures hivernals del sud, i de retorn al nord en la primavera.
L'extraordinari desenvolupament de la llana va tenir importants conseqüències per la vida social, política i econòmica de Castella." J.H. Elliot, Imperial Spain 1469-1716.

2 comentaris:

  1. Aquest concejo fou creat per Alfons X el savi al 1273, encara que va ser amb el regnat de Alfons XI, al 1347, quan es va reglamentar. Aquest concejo es va crear per intentar evitar possibles conflictes entre agricultors i ramaders, ja que aquests últims havien de passar per les terres del agricultors amb el seu ramat dos pics a l’any produint nombrosos danys en els cultius. Això es va solucionar amb la creació de camins, nomenats canyades, per on passaria el ramat entre les terres cultivades.

    Maria del Mar Sánchez

    ResponElimina
  2. Aquest concejo fou creat per Alfons X el savi al 1273, encara que va ser amb el regnat de Alfons XI, al 1347, quan es va reglamentar. Aquest concejo es va crear per intentar evitar possibles conflictes entre agricultors i ramaders, ja que aquests últims havien de passar per les terres del agricultors amb el seu ramat dos pics a l’any produint nombrosos danys en els cultius. Això es va solucionar amb la creació de camins, nomenats canyades, per on passaria el ramat entre les terres cultivades.

    Maria del Mar Sánchez 2K. Mossen Alcover

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...