"In Hibero flumine" és un bloc dedicat a reflexionar sobre història, adaptat als programes de batxillerat.

diumenge, 1 d’abril del 2012

La renúncia d'Amadeu I

Amadeu de Savoia, de la casa real italiana, fou elegit per les Corts com a rei d'Espanya. Poc abans de la seva arribada, el seu principal suport, Joan Prim, fou assassinat. Amadeu I no fou mai acceptat de bon grau com a rei, i tigué l'hostilitat d'alfonsins, carlins, republicans...i la indiferència popular. Duran el seu regnat va haver de fer front a dos conflictes bèl.lics: la Guerra dels Deu Anys, a Cuba, i la III Guerra Carlina. Va renunciar al tron l'11 de febrer de 1873. Després d'ell, les Corts proclaaren la República.

"Gran fou l'honra que mereixia la Nació Espanyola en escollir-me per ocupar el seu tron, honra tant més preuada per mi en oferir-se'm envoltada de les dificultats i els perills que comporta la tasca de governar un país tant pregonament pertorbat.
Conec que es va enganyar el meu bon desig. Dos anys fa que vaig cenyir la corona d'Espanya i Espanya viu en constant lluita, veient cada dia més llunyana l'era de pau i ventura que tant ardentment desitjo. Si fossin estrangers els enemics de la seva felicitat, llavors,davant d'aquests soldats tan valents com soferts, seria el prier en combatre'ls, però tots els que amb l'espasa, amb la pluma i amb la paraula agreugen i perpetuen els mals de la Nació són espanyols; tots invoquen els dolç nom de la pàtria, tots els barallen i lluiten pel seu bé, i entre el renou del combat, entre el confós, eixordidor i contradictori clamor dels partits, entre tantes i tan oposades manifestacions de l'opinió pública, és impossible encertar quina és la vertadera i, encara més important, trobar el remei per tants grans mals. L'he cercat àvidament dins la llei, i no l'he trobat. Fora de la llei, no ha de cercar-lo qui ha promès respectar-la. Ningú no atribuirà la meva decisió a la feblesa d'ànim.
Aquestes són, senyors diputats, les raons que em mouen a retornar a la Nació, i en nom seu a vosaltres, la corona que em va oferir el vot nacional, renunciant a ella per mi, pels meus fills i els meus successors. Discurs d'Amadeu I  renunciant a la corona espanyola, 11  de febrer de 1873.

3 comentaris:

  1. És l'únic rei del regne d'Espanya que no em fa nosa que alguns carrers duguin el seu nom, i deu ser l'únic posat al tron per un català

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que es veritat que va ser l'únic rei posat al tron per un català, pel general Prim, però va ser un reinat de només tres anys escasos, en el quals no va aportar gran cosa, no va poder posar a l'exercit del seu costat, els carlins es varen tornar a revoltar per tal d'assentar al tron a Carles VII..., no comtaba amb el suport ni de republicans ni dels grups populars, en dos anys va haber-hi sis governs i es varen convocar eleccions tres vegades. Segons ell Espanya era ingovernable, però, pot ser que ell no sapigués governar encara que les seves intencions sigueren bones?!

      María del Mar Sánchez

      Elimina
  2. Amadeu I va ser rei desde 1871 fins 1873, data en la qual està escrit aquest text de tipus polític on el monarca abdica de la corona Espanyola. I és que, Amadeu, mai va tenir el suport, enre d'altres, de republicans ni de l'exercit, cosa molt greu quan es va desatar el conflicte carli o la guerra de Cuba, a més, el seu màxim defensor i conseller, el general Prim va se assessinat tres dies avans de que ell arrivés a Espanya.

    Amadeu es dirigeix a les cort, als diputants, als quals explica les raons de la seva desició. Be a dir que Espanya es ingovernable, que els pròpis enemics del pais són aquells que están més preocupats per accedir al poder que per governar un país que va a la deriva.

    María del Mar Sánchez

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...