"In Hibero flumine" és un bloc dedicat a reflexionar sobre història, adaptat als programes de batxillerat.

dissabte, 24 de març del 2012

La "Gloriosa Revolució" de 1868

La crisi política i econòmica dels darrers anys del regnat d'Isabel II va doanr pas a l'anomenat "Pacte d'Ostende" (1866) , entre progressistes i demòcrates, al que després s'afegiren els republicans i la Unió Liberal. Entre altres coses, es comprometien a lluitar per l'enderrocament de la monarquia isabelina, i unes eleccions per sufragi universal de les que sortirien unes Corts constituents. El líder del moviment fou el general Prim, heroi de guerra i cap dels progressistes. El 19 de setembre de 1868 esclatà la revolució que després fou anomenada "la Gloriosa".

"Volem que una legalitat comuna, creada per tots, tingui com a cosa implícita i constant el respecte de tots. Volem que l'encarregat d'observar i fer observar la Constitució no sigui el seu enemic irreconciliable. Volem que les causes que influeixen en les supremes resolucions les poguem dir en veu alta a les nostres mares, esposes i filles. Volem viure la vida de l'honra i la llibertat. Volem un govern provisional que represent totes les forces vives del país asseguri l'ordre, en tant que el sufragi universal posa els fonaments de la nostra regeneració social i política. Visca Espanya amb honra! Proclama dels generals Joan Prim, Francisco Serrano i Domingo Dulce, 17 de setembre de 1868.

Retrat pintat Luis Madrazo que representa Joan Prim i Prats (Reus, 1814-Madrid, 1870), general de l'exèrcit, comte de Reus, Marquès de Castillejos i Vescomte del Bruc. Fou considerat un heroi a la I Guerra Carlina i al Marroc, arribà a líder dels progressistes i fou president del Consell de Ministres (1869-1870) i ministre de la Guerra (1868-1870). Promocionà la candidatura d'Amadeu de Savoia al tron espanyol i morí assassinat el desembre de 1870, sense que mai s'hagin aclarit les causes del magnicidi.

2 comentaris:

  1. El 28 de Setembre de 1868, la batalla que va tenir lloca a Còrdova, va ser favorable a la revolució. La Reina Isabel II es va haver d'exiliar. El general Serrano va ser proclamat regent, i el general Prim, president del govern. D'un govern format per progressistes i unioniestes. Aquest nou executiu va dissoldre les Juntes i va acabar amb la Milicia Nacional, donant lloc a un intent de creació , durant 6 anys, d'un sistema de govern revolucionari, conegut com Sexenni Democràtic.

    María del Mar Sánchez

    ResponElimina
  2. Cal dir també, que, encarcara que la revolució del 68 va ser protagonitzada per la insurrecció militar, dirigida per Juan Bautista Tapote, també va tenir un gran protagonisme les forces populars, dirigits per progressistes, demòcrates i republicant. En moltes ciutats espanyoles, es varen constituri Juntes Revolucionaries que demanaven, entre d'altres, la llibertat, sobirania, separacio de L'Ésglesia i l'Estat, supressió de les quintes, sufragi universal, proclamació de la república, etc. Algunes propostes eren molt radicals i no eren compartides pels unionistes i progressistes, pels quals, l'objectiu estava aconseguit, que era enderrocar la monarquia Isabelina.

    María del Mar Sánchez

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...